selvisin!

at first i was afraid, i was petrified…

se alkoi kun saimme liput yhteen teatteritapahtumaan mun mieheni isoisältä. hän sanoi samalla, “nyt (minä) voit samalla harjoitella suomen kieltä!”. aivan, teatteriesitys onkin kokonaan suomen kielellä.

rakastan kaikkea teatteri-, ooppera-, musikaali-, tanssiesitystä. mutta en ollut koskaan aikaisemmin käynyt missään teatterissa täällä Suomessa, missä esitetään suomen kielellä. mun suurin pelko on se, että en ymmärtäisi mitä ne puhuvat, enkä nauraisi vitsejä. näin on mennyt 9,5 vuotta elämäni täällä. ehkä nyt olisi aika.

menin sinne mieheni kanssa ja kun saapuimme, musta tuntuu että kaikki silmät katsoivat minua kohti (varmaankin vain kuvittelin niin, mutta…). ensinnäkin olimme luultavasti ainoa “nuori” pariskunta kun kaikki muut olivat n. +60v. 😀 ja se että en näytä perinteiseltä suomalaiselta oli varmaan toinen syy. voin melkein kuulla mitä he ajattelivat: onko hän (= minä) väärässä paikassa? miten hän voisi nauttia tästä esityksestä kun ei ymmärtäisi suomea? kyllä jännitti. mutta, the show must go on!

kun esitys alkoi… hei, minähän ymmärsin mitä tuo sanoi. ja tuo, ja hän, ja se. ja hei, se oli hauskaa! hahaha, ja nauroinkin vitsejä, vaikka ne olivat kaikki suomen kielellä! enkä teeskennellyt, vaan oikeasti ymmärsin kaiken! yes, i did it! selvisin sen! aivan mahtava fiilis tuli sen jälkeen! 🙂

kyse oli siis komedia esitys, jonka nimi on Kaktuksen Kukka (perustuu 60-luvun samannimiseen ranskalaiskomediaan, Cactus Flower / Fleur de cactus). siinä esiintyy mm. Santeri Kinnunen, Satu Silvo, ja Eija Vilpas. Silvo oli mun suosikki, hän on niin hyvä näyttelijä! rooli sopii hänelle täydellisesti. tykkäsin myös Vilpaksen toiminta (vinkki: jos olet menossa katsomaan tätä, etsipäs hänen 2 muuta ‘salaroolia’ siinä).

venue oli Areena, ‘pieni’ teatterisali Hakaniemen kauppahallin edessä. se muistuttaa mua erään teatterisaliin Jakartassa joka veikkaan on yhtä vanhaa ja pientä (mutta just sopiva koko). lavaste ja rekvisiitta oli tosi hyvä ja toimiva, sillä kun kohtaus vaihtuu nekin vaihtuvat samalla nopeasti ja vaihto oli saumaton.

suosittelen tämä esitys lämpimästi kaikille joka haluaa hyvää fiilistä, varsinkin kun ulkona on näin kylmää ja muutenkin masentavaa. huomasin vain yksi juttu kun olin lähdössä pois teatterilta silloin: kaikilla oli rento, kukaan ei lähtenyt huonolla mielellä vaan jokaisessa kasvoissa oli vähintään iso hymy. jopa miehenikin sanoi että se oli hauskaa, eikä hän muistanut milloin hänellä oli niin paljon hauskaa missään esityksessä tätä ennen. olen samaa mieltä. 🙂

lue lisää esityksestä tässä.

in short: for the first time ever in my life, i went to see a comedy play which was performed completely in Finnish. and i understood everything! i even laughed at the jokes, yay! thanks to my husband’s granddad who gave us the tickets and hinted that this would be the perfect way to brush up my Finnish. he was right, and i had so much fun! (hence i felt compelled to write the story in Finnish.)

PS. i know there must be plenty of mistakes in my Finnish writings, anteeksi vaan. well, practice makes perfect! 😉

8 thoughts on “selvisin!

 1. 😀 😀 😀 Thanks to google translate, I could decipher what you were talking about here.
  Well, big congrats to you then, for being able to watch and understand and enjoy the Finnish comedy play ! Happy for you!

   • Strange enough, it gives a neat translation in English, I mean grammarwise it is readable. While if Finnsih people post in Suomi, then the google translation becomes a strange jumble and hard to decipher > maybe because they use slang and or do not use “correct” grammar but more like spoken language?

 2. Hyvinhän sinä osaat suomea ! En edes epäillyt sitä 😉 Kaktuksen kukka on ihan hauska. Näin kauan, kauan sitten elokuvan missä oli Ingrid Bergman, Walter Mathau ja Goldia Hawn.

  • haha, itse vaan epäilin kun välillä tuntuu siltä etten ymmärrä jonkun vitsi (lähinnä sen takia kun on joskus niin eri tapa kertoa vitsejä täällä Suomessa). 😀 mutta onneksi toi esitys oli niin selkeästi hauska.

   en ole nähnyt sitä elokuvaa koskaan, joka on toisaalta hyvä koska en odottanut edes mitään siitä esityksestä. mutta nyt muakin kiinnostaa… täytyypä etsiä jostakin! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.